30 lipca 2013

[WŁOCHY] Sos pomidorowy - Napoli

Kuchnia włoska należy do moich ulubionych, wyrazista, smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Każdy wyjazd do Włoch wiąże się z nowymi doznaniami kulinarnymi, niebem dla mojego podniebienia! Dodatkowo każdy wyjazd jest okazją do przywiezienia nowych inspiracji, które następnie staramy się odtworzyć  w domowej kuchni i na stałe wpisać do codziennego menu. 
Jednym z takich dań jest makaron z sosem pomidorowym, potocznie zwany Napoli, który mieliśmy okazję jeść w Bergamo. Podstawa kuchni włoskiej, na bazie sosu pomidorowego można przyrządzać wiele innych potraw. Na naszym stole gości bardzo często, oboje przepadamy za tym sosem, jednak muszę przyznać, że ekspertem w jego przyrządzaniu jest mój Mąż :) do jego wykonania nie potrzeba zbyt wiele składników, dlatego świetnie sprawdza się jako danie na czarną godzinę. Idealnie komponuje się z długim makaronem: spagetti, bądź bavette.
 
 
 
Na 2-3 porcje potrzebne będą:
2 puszki pomidorów krojonych
oliwa
czosnek (opcjonalnie)
pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
parmezan do podania
świeża bazylia
250g makaronu
W rondelku podgrzewany oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy nie za długo, żeby się nie przypalił i nie był gorzki. Następnie dodajemy pomidory. Całość gotujemy ok 35min, bez przykrycia, na średnim ogniu, aż odparowania wody. Pomidorki koktajlowe możemy dodać do sosu na ostatnie 10min gotowania.
W tym czasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
Kiedy makaron będzie gotowy mieszany go z sosem, podajemy ze świeżą bazylią i tartym parmezanem. 
Smacznego!

1 komentarz: