O ciasteczkach owsianych wspominałam w poście o zdrowym suchym prowiancie - TU. Idealnie sprawdzają się jako przekąska w podróży, albo moje ulubione II śniadanie :) Poniżej przepis.
Składniki:
100g miękkiego masła
100g mąki przennej
100g płatków owsianych
70g brązowego cukru
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 łyżka mleka
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałów, wiórki kokosowe, suszone morele i rodzynki.
100g miękkiego masła
100g mąki przennej
100g płatków owsianych
70g brązowego cukru
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 łyżka mleka
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałów, wiórki kokosowe, suszone morele i rodzynki.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem i miodem. W misce połączyć wszystkie suche składniki: przesianą mąke, sól, proszek do pieczenie, płatki owsiane, poszatkowe bakalie, wymieszać. Dodać roztopione masło, połączyć z pozostałymi składnikami. Formować nieduże kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszyć.
Piec 15-20min w 170stopniach. Zostawić do ostygnięcia, żeby stały się bardziej kruche.
Piec 15-20min w 170stopniach. Zostawić do ostygnięcia, żeby stały się bardziej kruche.
Pycha!
brzmią smakowicie ! Spisuję przepis i na pewno kiedyś je zrobię ! Baaa , nie kiedyś- jak najszybciej !
OdpowiedzUsuń