5 sierpnia 2013

[HISZPANIA] Paella z kurczakiem i owocami morza

Paella jest typowym daniem kuchni hiszpańskiej, chociaż my najlepszą jedliśmy w Lizbonie. Trochę przypomina rissoto, jednak jest bardziej czasochłonna oraz sycąca. Można ją przygotować w kilku odmianach, z kurczakiem, rybą, krewetkami lub z dodatkiem owoców morza. Do tej pory nie znalazłam przepisu na paelle idealną, owszem jest pyszna i chętnie wracam do tego przepisu, jednak ta z Lizbony... mhmm... nie wiem czy to za sprawą tamtejszego klimatu, widoków czy piwa Sagres, ale żadna inna paella nie smakowała tak dobrze. Nie mniej jednak poniższa jest również przepyszna i daje chociaż namiastkę prawdziwej paelli :)
 
 
 

Składniki:
400g piersi kurczaka
200g mrożonych owoców morza
1 czerwona papryka
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 pomidor
oliwy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki passaty (sos pomidorowy)
200g g ryżu do rissoto (arbrio)


Bulion:
1 litr wody
1/3 obranej cebuli
kawałek obranej pietruszki
2 marchewki
kawałeczek pora
natka pietruszki
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
szczypta szafranu
sól i pieprz do smaku


W garnku przygotować bulion: zagotować 1l wody z warzywami i przyprawami. Gotować ok. 20min.
Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy na dość dużej patelni (będziemy na niej łączyć wszystkie składniki). Paprykę, cukinię i pomidora również pokroić w kostkę, czosnek posiekać, dodać do kurczaka wraz z łyżką oliwy, przyprawić papryką w proszku, wszystko podsmażyć często mieszając. Dodać passatę oraz suchy ryż i mieszając smażyć ok. 2min.
Kiedy bulion będzie gotowy i wciąż gorący, wlać go na patelnię z naszą paellą, wszystko wymieszać i zagotować. Dodać owoce morza i gotować bez mieszania przez 8 minut. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć szczelnie folią aluminiową i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 6min. Zdjąć z ognia, potrzymać pod przykryciem jeszcze chwilę, aby ryż dobrze wchłonął bulion po czym ściągnąć folię, wymieszać i posypać natką pietruszki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz