26 maja 2014

[LITWA] Šaltibarščiai - chłodnik z botwinki

Kulinarnie Litwa w dalszym ciągu pozostaje dla mnie nie do końca odkryta, a każdy kolejny wyjazd dostarcza podniebieniu nowych wrażeń. Wszystko dlatego, że w kuchni litewskiej jest dużo mięsa, z którym jednak nie lubię eksperymentować, ale z wyjazdu na wyjazd robię się coraz odważniejsza również w temacie jedzenia. Cepeliny są mi dobrze znane i mogę zajadać się nimi o każdej porze dnia i nocy, a ze Svyturysem smakują wręcz wyśmienicie. Dlatego też będąc na Litwie to głownie ten zestaw lądują na moim talerzu. Ostatni wyjazd do Wilna nie zawiódł również pod względem kulinarnym. Były cepeliny, ale były i nowe smaki. Čeburekas, smażony pieróg wielkości talerza z nadzieniem mięsnym lub grzybowym oraz šaltibarščiai, tradycyjny chłodnik litewski, którego do tej pory nie miałam okazji spróbować. Bardzo przypadł mi do gustu :)

Tak bardzo, że w ostatni upalny weekend postanowiliśmy odtworzyć ten smak w domu, a dzisiaj dziele się nim z Wami :) jest to typowa zupa wiosenna, idealna na upały, jakie towarzyszyły nam przez ostatnie dni i mam nadzieje będą towarzyszyć aż do października ;)

Tradycyjny chłodnik litewski przyrządza się na kwaśnej śmietanie, bądź zsiadłym mleku. Można też użyć kefiru, maślanki czy jogurtu naturalnego, według uznania. Aby nie było zbyt dużego uszczerbku zarówno na figurze jak i na smaku, zdecydowaliśmy się na opcję pośrednią, śmietanę z kefirem w proporcji 1:2.







Składniki:
0,5l kwaśnej śmietany i 1l kefiru
pęczek botwinki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
ogórek świeży
pęczek rzodkiewek opcjonalnie
1 łyżka octu
sól do smaku

do podania:
6 jajek ugotowanych na twardo
ziemniaki gotowane
 


1. Botwinkę wraz z liśćmi dokładnie umyć i pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą, zagotować. Dodać ocet, gotować 10min. Odstawić do całkowitego wystudzenia razem z wodą, w której botwinka się gotowała.  
2. Ogórek i rzodkiewkę pokroić w niewielką kostkę, posiekać koperek oraz szczypiorek. 
3. Kiedy botwinka i wywar będą zimne, dodać kefir ze śmietaną, ogórek, rzodkiewkę, koperek oraz szczypiorek. Posolić do smaku.
4. Chłodnik podawać mocno schłodzony z jajkiem na twardo oraz gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ja robię na kefirze :) Dziś pochłonęłam cały słoik w pracy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w pracy klima tak pracuje, że bardziej sprawdzają się zupy rozgrzewające i herbata z cytryną ;) ale chłodnik jest mhmm.. że też tyle lat przeżyłam bez tej znajomości..

      Usuń