23 czerwca 2014

[GRUZJA] Badridżani, pkhali i tradycyjna sałatka z orzechami włoskimi



Wolny weekend może oznaczać tylko jedno… weekend w kuchni! A że przyszło lato, to czas przerzucić się na nieco lżejsze jedzenie :) tym razem zagościły u nas gruzińskie przystawki, zdrowe, smaczne i mocno orzechowe, jak na gruzińską kuchnię przystało.
  

Uwaga: kosztowanie wszystkich trzech przystawek jednocześnie grozi przedawkowaniem orzechów włoskich i orzechowstręt ;)






Badridżani – bakłażan z pastą z orzechów włoskich 
Pierwszą z gruzińskich przystawek, jakie chciałabym zaprezentować jest badridżani, czyli bakłażany z pastą z orzechów włoskich. Prawdziwe badridżani poznaliśmy w tbiliskiej Rachy i ten smak na długo zostanie w moim sercu. Przy pomocy gruzińskiej książki kucharskiej postaram się chociaż w minimalnym stopniu odzwierciedlić tamten smak.  






Składniki (na około 8 roladek): 
2 bakłażany
sól
olej do podsmażenia

Na pastę orzechową: 
pół szklanki orzechów włoskich
ząbek czosnku
garść świeżej kolendry
szczypta płatków chilli
pieprz, sól do smaku
granat i natka pietruszki do dekoracji


  1. Bakłażany umyć i odciąć końcówki końcówki. Pokroić wzdłuż na cienkie ok. 0,5-1cm plasterki, Po odrzuceniu „piętek” z jednego bakłażana powinno wyjść ok. 4 plastrów.
  2. Bakłażana posolić i odstawić na 30min, aby pozbył się gorzkiego posmaku.
  3. W między czasie przygotować pastę orzechową: orzechy zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub posiekać w rozdrabniaczu, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżą kolendrę oraz przyprawy. Wszystko połączyć aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
  4. Bakłażany opłukać i obsmażyć z obu stron na oleju.
  5. Za pomocą papierowych ręczników odsączyć nadmiar tłuszczu z bakłażanów.
  6. Każdy plasterek bakłażanów posmarować pastą orzechową i zawinąć w roladkę.
  7. Roladki ozdobić pestkami granatu oraz natką pietruszki.





Pkhali szpinakowe z orzechami włoskimi 
Pkhali to sałatka warzywna z drobno poszatkowanych liści szpinaku lub buraczków z dodatkiem orzechów włoskich oraz przypraw, w szczególności świeżej kolendry. Pchali może być podawane jako dodatek do mięs, przystawka, ale równie świetnie sprawdzi się jako pasta do pieczywa, w pełni wegańska i pełnowartościowa. 





Składniki: 
0,5kg szpinaku
pół szklanki orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
garść świeżej kolendry
szczypta płatków chilli lub ostrej gruzińskiej przyprawy
sól
ocet winny
granat do dekoracji


  1. Szpinak ugotować w osolonej wodzie, odcedzić oraz wystudzić.
  2. Orzechy rozdrobnić w maszynce do mielenia lub z rozdrabniaczu, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, ostudzony szpinak oraz liście kolendry. Wszystkie składniki połączyć aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Dodać łyżeczkę octu winnego oraz przyprawy, wymieszać.
  4. Z masy formować niewielkie kulki kształtem przypominające kluski śląskie.
  5. Udekorować pestkami granatu.
  6. Podawać schłodzone.



Tradycyjna sałatka gruzińska z sosem orzechowym 
Niby zwykła sałatka z pomidorów i świeżego ogórka, ale dzięki połączeniu z sosem z orzechów włoskich całość nabiera wyjątkowego smaku i nieco egzotycznego wydźwięku.. bo komu przyszłoby do głowy jeść pomidory z orzechami włoskimi ;) mi również by nie przyszło dlatego kiedy zamawialiśmy sałatkę ze świeżych pomidorów i ogórków w jednym z gruzińskich lokali w Kutiasi byłam mocno zaskoczona kiedy przyprawiona była właśnie orzechami.. na początku lekko nieśmiało i niepewnie spróbowałam ów sałatki, tylko po to, żeby rozsmakować się w niej na dobre i żałować, że to już ostatni obiad na naszej gruzińskiej wyprawie. Nie dziwcie się więc, że wydawałoby się prosta i zwyczajna sałatka zajmuje jedno z wyższych pozycji na liście moich ulubionych dań gruzińskich. Taka lekka, świeża i .. wyjątkowa :)





Składniki: 
2 pomidory
jeden duży ogórek
cebula
garść natki pietruszki
Pół szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka octu winnego
sól i pieprz do smaku

  1.  Ogórek obrać i pokroić w nieco grubsze plasterki, pomidory pokroić w ósemki.
  2. Przygotować sos: orzechy zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub w rozdrabniaczu dodać łyżeczkę octu winnego.
  3. Warzywa wymieszać z sosem orzechowym.
  4. Cebulę pokroić w krążki, wymieszać z warzywami.
  5. Sałatkę doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać natką pietruszki.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Te zawijasy wyglądają super - często robię podobne, bo bakłażan to świetna baza do takich roladek z masą orzechową, ale też np. serem albo humusem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z serem na pewno są pyszne :D kiedyś zrobię, tym razem były bakłażany w wersji gruzińskiej.. chociaż po gruzińsku to może być na 1000różnych sposobów, oni dużo bakłażanów jedzą ;)

      Usuń
  2. Te przystawki wyglądają jak małe dzieła sztuki!

    OdpowiedzUsuń